Logo

Pamäť národa 4/2021

Úvod posledného čísla 17. ročníka časopisu Pamäť národa tvoria tri zaujímavé štúdie, ktoré mapujú v podstate celé obdobie rokov 1939 – 1989. V prvej štúdiu sa Patrik Beňuš venuje analýze vývoja vybraných priemyselných podnikov v okrese Hnúšťa v období druhej svetovej vojny, ktoré boli podobne ako celé slovenské hospodárstvo priamo ovplyvnené úzkym ekonomickým spojením s nacistickým Nemeckom. V ďalšej štúdii vypĺňa Beáta Katrebová Blehová jedno z bielych miest slovenských dejín, ktorým je problematika československej Štátnej bezpečnosti vo vzťahu ku karpatským Nemcom v období stalinizmu a poststalinizmu. Komunistický režim sa v dôsledku ich masového vysídlenia obával revanšizmu, ktorý bol hlavným dôvodom pre ich monitorovanie v Západnom Nemecku i na Slovensku. V poslednej štúdii Peter Jašek priblížil vydanie jedného z najvýznamnejších protirežimných dokumentov druhej polovice 80. rokov, publikácie Bratislava/nahlas. Jej vydanie umiestnil nielen do dobového kontextu samotného ochranárskeho hnutia, ale aj odporu proti režimu v záverečnom období jeho existencie.
V ďalšej časti časopisu prezentuje Patrik Dubovský dokumenty, ktoré približujú aktivity študentov vysokých škôl na Slovensku počas kolapsu komunistického režimu a v rubrikách Materiály a Svedectvo uverejňujeme ďalšie dva príspevky z neuskutočnenej konferencie o Františkovi Šubíkovi alias Andrejovi Žarnovovi.
Záver čísla tvoria tradične recenzie a anotácie na zaujímavé knižné tituly a taktiež rubrika ÚPN interne.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • BEŇUŠ, Patrik: Priemysel v období 1. Slovenskej republiky (1939 – 1945) na príklade okresu Hnúšťa.
    Resumé
    Summary
  • KATREBOVÁ BLEHOVÁ, Beáta: Karpatskí Nemci a Štátna bezpečnosť v období stalinizmu a poststalinizmu
    Resumé
    Summary
  • JAŠEK, Peter: Bratislava/nahlas a jej miesto v odpore proti normalizačnému režimu na Slovensku
    Resumé
    Summary

DOKUMENTY

  • DUBOVSKÝ, Patrik: Študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave počas Novembra 1989 – odvážne, veselo i vážne
    Resumé
    Summary

MATERIÁLY

SVEDECTVO

  • ORBANOVÁ, Eva: Pred a postkatynské reminiscencie na Andreja Žarnova

RECENZIE

  • CUMMINGS, Richard H: Cold War Frequencies. CIA Clandestine Radio Broadcasting to the Soviet Union and Eastern Europe (Beáta Katrebová Blehová)
  • HANZLÍK, František: Tajné služby na cestě KSČ k moci 1945–1948. Únor 1948 – výsledek nerovného zápasu (Rudolf Manik)

ANOTÁCIE

  • TKÁČIK, Ladislav: Šebastián Peter Jaďuď. Príbeh jedného kapucínskeho života (František Neupauer)

ÚPN INTERNE

Obálka časopisu PN 4/2021

Vytlačiť