Logo

Vyšlo nové číslo časopisu Pamäť národa 4/2016

V týchto dňoch vyšlo nové číslo časopisu ÚPN, Pamäť národa. Prináša štúdiu Pavla Makynu „Augustín Morávek – karieristický úradník s diktátorskou právomocou" a informuje o vzostupe a páde jedného z hlavných strojcov arizácie počas slovenského štátu v období rokov 1940 až 1942. Druhú štúdiu s názvom „Perzekúcia bývalých sociálnych demokratov. Prípad Antona Tomečka" pripravil Branislav Kinčok.

O roľníkoch z okresu Vranov nad Topľou a ich úsilí vystupovať z jednotných roľníckych družstiev prináša podrobné informácie spolu s dobovými dokumentmi text Františka Neupauera. O tom, ako sa štátna moc zaujímala o nekonformné myslenie občanov, sa píše v článku „Akcia Pacem". Prináša informácie o intenzívnom pátraní represívnych orgánov po tvorcoch a šíriteľoch letákov namierených proti podstate totalitného režimu.

V rozhovore s Vladimírom Oktavcom, aktivistom novembra 1989, približujeme jeho osobnosť a jeho pohľad na udalosti, ktoré sprevádzali pád komunistického režimu. K téme výsluhových dôchodkov príslušníkov ŠtB a odškodnenia politických väzňov sa vraciame v ankete s publikovanými názormi oslovených osobností. O zaujímavom podujatí zmierenia sa píše v článku Kajúcna tryzna v Levoči.

Na záver v širšom nekrológu spomíname na Romana Scalfiho, šíriteľa posolstva lásky, mieru a porozumenia v krajinách, kde vládli diktátorské režimy.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • PAVOL MAKYNA: Augustín Morávek – kariéristický úradník s diktátorskou právomocou
  • BRANISLAV KINČOK: Perzekúcia bývalých sociálnych demokratov. Prípad Antona Tomečka

DOKUMENTY

  • FRANTIŠEK NEUPAUER: Žiadosti roľníkov z okresu Vranov nad Topľou o vystúpenie z JRD v roku 1953
  • PAVOL JAKUBČIN: Akcia „PACEM“

ROZHOVORY

  • PETER JAŠEK: November '89 bol zhadzovaním pút neslobody - Rozhovor s Vladimírom Oktavcom

RECENZIE

ANKETA

  • Výsluhové dôchodky príslušníkov ŠtB a odškodnenie politických väzňov

ÚPN ŽIVÁ PAMÄŤ

UDALOSTI

  • VLADIMÍRA NOVOTNÁ ČAJOVÁ: Kajúcna tryzna v Levoči

SPOMÍNAME

  • FRANTIŠEK NEUPAUER: Talian, ktorý objavil Rusko

Obálka časopisu

Vytlačiť