Logo

Pamäť národa 2/2016

Časopis prináša štúdiu Petra Jašeka „Rok 1985 vo vysielaní slovenskej redakcie vatikánskeho rozhlasu“. Uvádza informácie o prelomovom roku 1985, kedy sa začala perestrojka a uvoľnili sa mnohé informačné zdroje. Štúdia s bohatým dokumentačným materiálom približuje čitateľom situáciu na Slovensku koncom osemdesiatych rokov. Pavol Jakubčin publikuje štúdiu „Jezuita Oskár Formánek a štátna bezpečnosť“ o prenasledovaní všestranného cirkevného aktivistu.

V rubrike Dokumenty autor Jerguš Sivoš publikuje článok „Akcia Igor. Provokácia štátnej bezpečnosti proti Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku v roku 1951“. O prenasledovaní kritika komunistického režimu píše Lukáš Obšitník v článku „Kňaz František Lepp, odporca štátnej katolíckej akcie a poštátnených Katolíckych novín“. Marián Gula v rubrike Kariéry v ŠTB prináša profil príslušníka tejto organizácie s názvom „Jozef Buberník – kariéra vyšetrovateľa“ a najmä jeho pozoruhodný kariérny postup. Peter Jašek a Ján Pálffy pripravili obsiahly rozhovor s protagonistom Novembra 1989, výtvarníkom Rudolfom Sikorom. V ankete časopisu odpovedajú rôzne osobnosti na otázku o stavaní pamätníkov osobnostiam totalitných režimov, ktoré sa budujú spravidla v rodných obciach bývalých funkcionárov.

Rubrika Živá pamäť tradične prináša spravodajské pokrytie udalostí pripravované ÚPN. Bola to najmä návšteva ruského diplomata a členov Akademického spolku z Viedne v ÚPN, ocenenie veteránov protikomunistického odboja v Košickom kraji, medzinárodná vedecká konferencia o jadrovej havárii v Černobyle, správa o spolupráci s Platformou európskej pamäti a svedomia a ďalšie informácie.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • PETER JAŠEK: Rok 1985 vo vysielaní slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu
  • PAVOL JAKUBČIN: Jezuita Oskár Formánek a Štátna bezpečnosť

DOKUMENTY

  • JERGUŠ SIVOŠ: Akcia „IGOR“. Provokácia Štátnej bezpečnosti proti Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku v roku 1951

OBETE

  • LUKÁŠ OBŠITNÍK: Kňaz František Lepp, odporca štátnej Katolíckej akcie a poštátnených Katolíckych novín

KARIÉRY V ŠTB

  • MARIAN GULA: Jozef Buberník – kariéra vyšetrovateľa

ROZHOVORY

  • PETER JAŠEK – JÁN PÁLFFY: „Vonku zúril socializmus, no my sme boli v sebe slobodní“ Rozhovor s predstaviteľom neoficiálnej výtvarnej scény a spoluzakladateľom Verejnosti proti násiliu Rudolfom Sikorom

ÚPN ŽIVÁ PAMÄŤ

ANKETA

  • Pamätníky kontroverzným osobnostiam

STANOVISKO ÚPN

  • Stanovisko ÚPN k odhaleniu pamätnej tabule Jánovi Pješčákovi

STIAHNUTIE CELÉHO ČÍSLA

Obálka časopisu

Vytlačiť