Na hlavnú stránku Ústavu pamäti národa

Pamäť národa 4/2022

Záverečné číslo časopisu Pamäť národa prináša úvodnú štúdiu, v ktorej sa Silvia Haladová venuje kolektivizačnej propagande proti „dedinským boháčom“. Ako príklad používa okresné družstevné noviny Trnavské roviny v rokoch 1951 – 1953. „Dedinský boháč“ bol reprezentantom kapitalistických výrobných foriem na dedine a predstavoval tak hlavnú hrozbu pre „socializáciu dediny“. Pre kolektivizáciu hospodárstva bola nutná jeho postupná spoločenská a ekonomická likvidácia.
V druhej štúdii Branislav Kinčok rozoberá súdne rehabilitácie ako determinant politicko-spoločenského vývoja na Slovensku v prvej polovici roka 1963. V relatívne pokojnej atmosfére začiatku 60. rokov sa napriek pretrvávajúcim perzekúciám oponentov režimu o slovo hlásila mladá generácia členov a funkcionárov komunistickej strany. Prejavom prichádzajúcich zmien bolo aj nové, plnohodnotnejšie, kolo rehabilitácií komunistických funkcionárov, ktoré začalo v roku 1962.
Beáta Katrebova Blehová v rubrike Materiály približuje čitateľom životný príbeh Miloslava Tačovského od vydavateľa protikomunistických samizdatov, odsúdenie a dlhoročné väzenie až po aktívnu spoluprácu s československou Štátnou bezpečnosťou.
V rubrike Príbehy prenasledovaných Lukáš Glesk spracoval príbeh Nadeždy Evansonovej, ktorá spomína na otca, ktorého počas prechodu frontu v roku 1945 ako ruského emigranta odviedli príslušníci NKVD na neznáme miesto. Približuje tiež jej ďalší osud.
V druhom príbehu tejto rubriky Viola Fronková a Branislav Kinčok opisujú životný príbeh evanjelického kňaza Alexandra Lichnera. Na jeho príklade približujú politické procesy s predstaviteľmi duchovného života, ktoré na prelome 50. a 60. rokov zasiahli aj slovenskú evanjelickú cirkev augsburského vyznania.
Pri príležitosti 70. výročia procesu i popravy Pavla Valenta spomína v rubrike Svedectvo Margita Zimanová na tragický osud svojich rodičov, ktorí boli obžalovaní z trestného činu velezrady a odsúdení – otec na trest smrti a matka na trest odňatia slobody na doživotie. Jej spomienky spracovali Branislav Kinčok a Silvia Haladová.
Záver čísla prináša dve anotácie na zaujímavé knižné tituly a tiež rubriku ÚPN interne.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • HALADOVÁ, Silvia: Kolektivizačná propaganda proti „dedinským boháčom“ na príklade okresných družstevných novín Trnavské roviny (1951 – 1953)
    Resumé
    Summary
  • KINČOK, Branislav: Súdne rehabilitácie ako determinant politicko-spoločenského vývoja na Slovensku v prvej polovici roka 1963
    Resumé
    Summary

MATERIÁLY

  • KATREBOVÁ BLEHOVÁ, Beáta: Od vydavateľa samizdatu po agenta rozviedky – prípad Miloslava Tačovského
    Resumé
    Summary

PRÍBEHY PRENASLEDOVANÝCH

  • GLESK, Lukáš: Nadežda Evansonová – tragický príbeh rodiny ruských emigrantov
  • FRONKOVÁ, Viola – KINČOK, Branislav: Životné osudy evanjelického kňaza Alexandra Lichnera

SVEDECTVO

  • KINČOK, Branislav – HALADOVÁ, Silvia: Spomienky Margity Zimanovej na rodičov Pavla a Margitu Valentovcov

ANOTÁCIE

ÚPN INTERNE

SPOMÍNAME

Obálka časopisu PN 4/2022

Vytlačiť