Logo

Pamäť národa 3/2021

Tretie tohtoročné číslo odborno-vedeckého časopisu Ústavu pamäti národa Pamäť národa čitateľa aj tentoraz zaujme témami, ktoré sú úzko späté s obdobím neslobody. Prvá štúdia z pera Branislava Kinčoka je venovaná zatiaľ len málo prebádanému fenoménu zápasu komunistického režimu s trockizmom, ktorý bol typický pre celý komunistický blok a súvisel s mocensko-politickými záujmami stalinistických vedení v jednotlivých komunistických štátoch, Československo nevynímajúc. Málo známa téma likvidácie súkromných mlynov autorky Márie Zacharovej je v ucelenej podobne publikovaná vôbec po prvýkrát.
Nasledujú dokumenty z proveniencie československej Štátnej bezpečnosti, ktoré podrobne zachytávajú dve v širších súvislostiach takmer úplne neznáme návštevy Štefana B. Romana v Československu v druhej polovici šesťdesiatych rokov. Perzekúcie tzv. dedinských boháčov – opäť téma, ktorá zatiaľ len veľmi málo rezonuje – je predmetom materiálového príspevku Silvie Haladovej.
Aj toto číslo Pamäte národa už tradične ponúka odborne spracovaný profil príslušníka Štátnej bezpečnosti Vojtecha Makovinského historikom Danielom Halčinom.
Na záver časopis ponúka „normalizačnú“ skúsenosť dvoch slovenských študentov z vysokoškolských štúdií v Sovietskom zväze, príbehy prenasledovaných manželov Petrovičovcov v prípade Šefik Kevič a spol. a napokon aj dve recenzie na zaujímavé knižné publikácie.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • KINČOK, Branislav: Boj proti trockizmu na Slovensku po roku 1956. Prípad Michal Tušera a spol.
    Resumé
    Summary
  • ZACHAROVÁ, Mária: Likvidácia súkromných mlynov v okrese Trnava po druhej svetovej vojne
    Resumé
    Summary

DOKUMENTY

  • KATREBOVÁ BLEHOVÁ, Beáta: Štefan B. Roman a jeho návštevy Československa v rokoch 1966 a 1968 v dokumentoch Štátnej bezpečnosti
    Resumé
    Summary

MATERIÁLY

  • HALADOVÁ, Silvia: Kumulované tresty vynesené nad tzv. dedinskými boháčmi na príklade troch rodín z trnavského okresu
    Resumé
    Summary

V SLUŽBÁCH REŽIMU

  • HALČÍN, Daniel: Vojtech Makovinský – zástupca náčelníka Správy ŠtB Bratislava
    Resumé
    Summary

ROZHOVORY

  • VŽENTEKOVÁ, Eva: „Normalizačná“ skúsenosť štúdia v bývalom Sovietskom zväze. Rozhovor s Vladimírom Adamem a Bohumilom Vžentekom, s. 91 – 106.

PRÍBEHY PRENASLEDOVANÝCH

  • FRONKOVÁ, Viola – KINČOK, Branislav: Manželia Mirko a Adela Petrovičovci a prípad Šefik Kevič a spol.

RECENZIE

  • MANIK, Rudolf: Patrícia Fogelová – Martin Pekár. Disciplinované mesto. Zásahy politiky do verejného priestoru na Slovensku 1939 – 1945
  • KOŠÍK, Ľudovít – KINČOK, Branislav: Augustín Krajčík. Tvrdá škola. Poučné pohľady na väzenie

ÚPN INTERNE

SPOMÍNAME

Obálka časopisu PN 3/2021

Vytlačiť