Logo

Pamäť národa 2/2021

Druhé tohtoročné číslo časopisu Pamäť národa v úvodnej rubrike Štúdie prezentuje práce dvoch historikov z Ústavu pamäti národa. V prvej štúdii Silvia Haladová analyzuje proces kolektivizácie poľnohospodárstva a uplatňovanie princípov novej poľnohospodárskej politiky v pofebruárovom Československu na príklade mesta Trnava a obcí trnavského okresu. V nasledujúcej štúdii sa Patrik Dubovský snaží na základe analýzy zväzkov Štátnej bezpečnosti od kategórie evidovania „nepriateľská osoba“ až po kategóriu „agent“, vedených na kňaza Antona Srholca v rokoch 1960 – 1988 ukázať jeho nerovný zápas s komunistickým režimom.

V rubrike Dokumenty poľský historik Mirosław Szumiło prezentuje informačnú brožúru hnutia „Solidarita“ s názvom „Českým a slovenským návštěvníkům Polska“, ktorá vyšla v češtine a vysvetľovala českým a slovenským návštevníkom Poľska, čo to hnutie „Solidarita“ v skutočnosti je a opravovala lži oficiálnej československej propagandy.

V rubrike Materiály prinášame príspevok od ďalšieho poľského historika Grzegorza Majchrzaka, v ktorom sa venuje hladovke v Kostole Svätého Kríža vo Varšave a ktorá sa organizovala v dňoch 3. až 10. októbra 1979 na obranu opozičných aktivistov uväznených v Československu a v Poľsku.

V rubrike Rozhovory sa historik Peter Sokolovič porozprával s Františkom Michalovičom o jeho vojenských rokoch strávených v pomocných technických práporoch.

Rubrika

Príbehy prenasledovaných prináša príspevok Michala Várošíka o rozhlasovej redaktorke Ote Plávkovej, ktorá sa stala obeťou prepúšťania tzv. dubčekovských novinárov po roku 1968.

Záver čísla prináša čitateľom dve recenzie na zaujímavé knižné tituly a taktiež rubriku ÚPN interne.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • HALADOVÁ, Silvia: Násilná kolektivizácia v rokoch 1949 – 1953 na príklade mesta Trnava a obcí trnavského okresu
    Resumé
    Summary
  • DUBOVSKÝ, Patrik: Spor o Antona Srholca (1960 – 1971 – 1989). Dilema bývalého „mukla“ a kňaza: spolupráca s režimom vs. strata štátneho súhlasu
    Resumé
    Summary

DOKUMENTY

  • SZUMIŁO, Mirosław: „Českým a slovenským návštěvníkům Polska“. Brožúra „Solidarity“ z roku 1981
    Resumé
    Summary

MATERIÁLY

  • MAJCHRZAK, Grzegorz: Solidárni s Čechmi a Slovákmi. Hladovka v Kostole sv. Kríža vo Varšave z roku 1979
    Resumé
    Summary

ROZHOVORY

  • SOKOLOVIČ, Peter: Osud „pétepáka“. Rozhovor s Františkom Michalovičom

PRÍBEHY PRENASLEDOVANÝCH

  • VÁROŠÍK, Michal: Nie ste spôsobilá pre funkciu redaktorky. Príbeh rozhlasovej redaktorky Oty Plávkovej

RECENZIE

  • HRUBÝ, Karel: Cesty komunistickou diktaturou. Kritické studie a eseje (Miroslav Londák – Elena Londáková)
  • DOSKOČIL, Zdeněk: V žaláři a vyhnanství. Ladislav Novomeský v éře stalinismu a poststalinismu (Lucia Mišičáková)

ÚPN INTERNE

Obálka časopisu PN 2/2021

Vytlačiť