Logo

Pamäť národa 1/2021

Prvé tohtoročné číslo časopisu Pamäť národa prináša v úvode tri vedecké štúdie. Autorom prvej štúdie s názvom Perzekúcia futbalového trénera Leopolda Šťastného v rokoch 1940 – 1963 je Tomáš Černák, v ktorej sa venuje perzekúcii futbalistu a trénera Leopolda ,,Jima“ Šťastného, ktorý bol kvôli svojmu židovskému pôvodu perzekvovaný v rokoch 1940 – 1944, a následne bol vystavený perzekúcii aj po komunistickom prevrate v rokoch 1948 – 1963. V druhej štúdii Beáta Katrebová Blehová približuje snahy československej Štátnej bezpečnosti o získanie básnika a lekára Františka Šubíka (Andreja Žarnova) k tajnej spolupráci po roku 1948. V poslednej štúdii sa Adam Zítek venuje problematike súdnych rehabilitácií v druhej polovici 60. rokov na príklade prípadu bývalého tajomníka prezidenta Edvarda Beneša Jána Belanského.

V rubrike Dokumenty Martin Garek predstavuje výber k málo známemu procesu s Pavlom Jančovičom a spol., v ktorom ako jeden z hlavných obžalovaných vystupoval Ivan Štelcer.

Rubrika Materiály prináša príspevok Tibora Kočíka, ktorý pod názvom Básnici zo second city letmo približuje literárnu topografiu Košíc druhej polovice uplynulého storočia.

V nasledujúcej rubrike sa Patrik Dubovský porozprával so signatárom Charty 77 Marianom Zajíčkom najmä o jeho pôsobení v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

Záver čísla prináša čitateľom recenzie a anotácie na zaujímavé knižné tituly a taktiež rubriky ÚPN Interne a Spomíname

OBSAH

ŠTÚDIE

  • ČERNÁK, Tomáš: Perzekúcia futbalového trénera Leopolda Šťastného v rokoch 1940 – 1963
    Resumé
    Summary
  • KATREBOVÁ BLEHOVÁ, Beáta: František Šubík (Andrej Žarnov) v osídlach československej Štátnej bezpečnosti
    Resumé
    Summary
  • ZÍTEK, Adam: Agenturní úskalí rehabilitací aneb pozadí jednoho článku
    Resumé
    Summary

DOKUMENTY

  • GAREK, Martin: Snažili sa o slovenskú samostatnosť. Dokumenty k prípadu Ivan Štelcer a spol.
    Resumé
    Summary

MATERIÁLY

  • KOČÍK, Tibor: Básnici zo second city na pozadí totality. Letmý pohľad na literárnu topografiu Košíc do Novembra 1989
    Resumé
    Summary

ROZHOVORY

  • DUBOVSKÝ, Patrik: Charta 77 bol najmä „český vzdor“, čiastočne podporený aj na Slovensku. Rozhovor so signatárom Charty 77 Marianom Zajíčkom" target="_blank">Resumé

RECENZIE

  • MIKOVÁ, Mária – HOMZA, Martin – NOVOTNÝ, Milan, eds.: Študentský prológ k Nežnej revolúcii. Bratislava 16. november 1989 (Tomáš Královič)

ANOTÁCIE

  • ÚRADNÍČEK, Martin, ed.: Kľúčové námestie. November '89 v Banskej Bystrici (Marek Locek)

ÚPN INTERNE

SPOMÍNAME

PREHĹAD ČLÁNKOV UVEREJNENÝCH V ROKU 2020

Obálka časopisu PN 1/2021

Vytlačiť