Logo

Pamäť národa 2/2022

Druhé tohtoročné číslo časopisu Pamäť národa v úvode prináša štúdiu Tomáša Baláža, ktorý sa v nej rozhodol zamerať na osobu otca predstaviteľa obrodného procesu Pražskej jari Alexandra Dubčeka, Štefana Dubčeka. Štúdia sa zameriava predovšetkým na jeho život počas druhej svetovej vojny, neobchádza ale ani obdobie predtým a potom.
Historik Ondrej Podolec v rubrike Dokumenty rozoberá tzv. zľudovenie súdnictva ako jednu z foriem ovládnutia justície, ktorá bola dôležitým nástrojom novonastoleného komunistického režimu po februári 1948. V rubrike Materiály Vojtech Kárpáty na príklade trestného stíhania hanobenia politických elít na východnom Slovensku ukazuje, že po skončení druhej svetovej vojny aj bezprostredne po februári 1948 boli v praxi uplatňované zákony prijaté v dobe prvej republiky.
Juraj Vrábel v rubrike Svedectvo opisuje osud svojho otca, Karola Vrábla, ktorý bol politickým väzňom v rokoch 1950 – 1960. Vychádza pritom z jeho osobných zápiskov a výpovedí.
Rubrika Polemika prináša poznámky k monografii Patrika Dubovského o Jánovi Langošovi, ktoré podrobne vypracoval Martin Mocko.
Záver časopisu je venovaným recenziám na zaujímavé knižné publikácie a nechýba ani rubrika ÚPN interne.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • BALÁŽ, Tomáš: Štefan Dubček v komunistickom odboji 1938 – 1945
    Resumé
    Summary

DOKUMENTY

  • PODOLEC, Ondrej: Prví sudcovia z ľudu. Počiatky tzv. zľudovenia súdnictva po Februári 1948
    Resumé
    Summary

MATERIÁLY

  • KÁRPÁTY, Vojtech: Prípady trestného stíhania hanobenia štátnych a ústavných činiteľov v rokoch 1945 – 1953 na východnom Slovensku
    Resumé
    Summary

SVEDECTVO

  • VRÁBEL, Juraj st.: Karol Vrábel – väzeň totality

RECENZIE

ÚPN INTERNE

Obálka časopisu PN 2/2022

Vytlačiť