Logo

Vyšlo nové číslo časopisu Pamäť národa 1/2014

Časopis Pamäť národa prináša v novom čísle opäť zaujímavé štúdie a články, ktoré čitateľom bližšie priblížia obdobie nedemokratických režimov 20. storočia.

Zbyšek Šustek vo svojej štúdii popisuje korene, prípravu, priebeh a dopad menovej reformy v roku 1953. Rovnako porovnáva peňažnú reformu v Československu s podobnými reformami v okolitých štátoch, čím dospel k veľmi zaujímavému výsledku.
Ivan A. Petranský v rozsiahlej štúdii mapuje priebeh perzekúcii Jehovových svedkov v Československu v rokoch 1954 – 1956.
Posledná štúdia z pera historikov Tomáša Gerboca a Martina Lacka sa venuje veľmi zaujímavému a netradičnému prípadu troch rehoľníkov – verbistov, ktorých ilegálna cesta za kňazstvom priviedla do susedného Poľska.
V rubrike „Dokumenty“ nám Matej Medvecký a Marek Syrný predstavujú dokument, ktorý popisuje snahy komunistických predstaviteľov o infiltráciu a tajné získavanie informácií o svojich politických konkurentoch v rokoch 1945 – 1948. V ďalšom príspevku z tejto rubriky nám Ján Bábik a Martin Lacko predstavujú zápisky a listy kapitána Gustáva Neštiaka z nemeckej internácie v rokoch 1944 – 1945.
V rubrike „Svedectvo“ nám Martin Lacko a Zuzana Kandrová približujú príbeh Viliama Neupauera, ktorý v rokoch 1945 – 1949 na vlastnej koži okúsil realitu sovietskych gulagov.
V rubrike „Recenzie“ si čitatelia môžu prečítať hodnotenie dvoch zaujímavých publikácií.
V rubrike „ÚPN interne“ sa čitateľ môže oboznámiť s bohatými aktivitami ÚPN v poslednom období.
Nové číslo časopisu Pamäť národa tak opäť o trochu viac poodkrýva zákulisie „obdobia neslobody“ v rokoch 1939 – 1989.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • Zbyšek Šustek: Menová reforma v Československu v roku 1953 a jej hospodársko-politické pozadie
  • Ivan A. Petranský: Vlna perzekúcií Jehovových svedkov v Československu v rokoch 1954 - 1956
  • Tomáš Gerboc, Martin Lacko: Šesť rokov v poľskom podzemí: Ilegálna cesta rehoľníkov Štefana Horvátha SVD, Jozefa Šaba SVD a Róberta Borika SVD za kňazstvom

Dokumenty

  • Matej Medvecký, Marek Syrný: V zajatí špionománie
  • Ján Bábik, Martin Lacko: Zápisky a listy kapitána Gustava Neštiaka z nemeckej internácie (1944 - 1945)

SVEDECTVO

  • Martin Lacko, Zuzana Kandrová: Viliam Neupauer a jeho príbeh z gulagov 1945 - 1949

Recenzie

ÚPN INTERNE

Obálka časopisu

Vytlačiť