Logo

Pamäť národa 2/2014

Časopis Pamäť národa prináša v druhom tohtoročnom čísle nové štúdie a články, ktoré čitateľom bližšie priblížia obdobie nedemokratických režimov 20. storočia.

Ján Grexa vo svojej štúdii Športoví funkcionári v rukách Štátnej bezpečnosti na príklade 12 popredných športových funkcionárov popisuje aktivity ŠtB v prostredí slovenského športu v rokoch 1948 – 1989.
V ďalšej štúdii približuje Jozef Haľko kariéru Ondreja Káčera, ktorého vzostup vyvrcholil v 70. a 80. rokoch 20. storočia na poste prednostu oddelenia katolíckych cirkví na Ministerstve kultúry Slovenskej socialistickej republiky.
Rubriku „Dokumenty“ tentoraz tvoria dva príspevky. V prvom Tomáš Klubert predstavuje správu povereníka vnútra MVDr. Mikuláša Ferjenčíka o bezpečnostných pomeroch na Slovensku, ktorú predniesol v Prahe na zasadaní Predsedníctva vlády 27. novembra 1946. V druhom príspevku Branislav Kinčok predstavuje dve žiadosti G. Husáka o prešetrenie jeho prípadu a rehabilitáciu, ktoré spísal počas výkonu trestu v rokoch 1954 – 1960.
Rubrika „Svedectvo“ obsahuje rozsiahly príspevok od Ľudovíta Petraška, v ktorom prostredníctvom výpovedí pamätníkov popisuje priebeh a dôsledky sovietskeho náletu na Prešov pred Vianocami 1944.
Ďalšiu rubriku „Rozhovor s pamätníkom“ vyplnil František Neupauer zaujímavým rozhovorom s filmovým vedcom Martinom Cielom.
V rubrike „Recenzie“ si čitatelia môžu prečítať recenziu zaujímavej publikácie od Stefana Karnera.
V rubrike „ÚPN interne“ sme si pripomenuli 70. výročie vydania jedného z najdôležitejších dokumentov druhej svetovej vojny - tzv. osvienčimskej správy Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorí nasadením vlastného života vydali vzácne svedectvo o nacistických zverstvách páchaných v koncentračnom tábore Birkenau.
Nechýba ani spomienka na zosnulého jezuitu Šebastiána Laba, ktorý v svojej bohatej publikačnej činnosti od roku 1971 informoval o.i. o dianí a prenasledovaní cirkvi v socialistických krajinách.
Nové číslo časopisu Pamäť národa tak päť o trochu viac poodkrýva zákulisie „obdobia neslobody“ v rokoch 1939 – 1989.

OBSAH

ŠTÚDIE

  • Ján Grexa: Funkcionári športu v rukách Štátnej bezpečnosti
  • Jozef Haľko: Ondrej Káčer – normalizátor Cirkvi

Dokumenty

  • Tomáš Klubert: Správa o bezpečnostných pomeroch na Slovensku
  • Branislav Kinčok: Žiadosti Gustáva Husáka o prešetrenie jeho prípadu a rehabilitáciu spísané počas výkonu trestu (1954 – 1960)

SVEDECTVO

  • Ľudovít Petraško: Stalinove sviečky nad mestom. Nálet na Prešov pred Vianocami 1944 očami pamätníkov

ROZHOVOR S PAMÄTNÍKOM

  • František Neupauer: „Naša generácia neverila socializmu s ľudskou tvárou, očakávali sme partizánsku vojnu.“ Rozhovor s filmovým vedcom Martinom Cielom

RECENZIE

ÚPN INTERNE

SPOMÍNAME

STIAHNUTIE CELÉHO ČÍSLA

Obálka časopisu

Vytlačiť